15/05/2021

One Planet Policy


De unieke 'One Planet Policy' wet in Wales laat toe dat mensen bouwen en wonen op (goedkope) agrarische grond in een zelfgebouwd off-grid huis. Er zijn 3 voorwaarden:

° De keuze voor een lage ecologische voetafdruk (3 maal minder dan het gemiddelde in Wales).
° Je krijgt 5 jaar tijd om een zelfvoorzienend bestaan te creëren door middel van (inkomsten) uit jouw familiedomein.
° Het gebouwde huis dient low-impact te zijn, zowel bij de constructie als bij dagelijks gebruik.

One Planet Policy betekent eigenlijk dat we maar 1 planeet hebben en dat de huidige (westerse) levensstijl zoveel grondstoffen verbruikt en goederen verspilt dat we wel 3 planeten nodig hebben als we zo verder doen. Deze familiedomeinen (smallholding in UK of homestead in VS) hebben een lage ecologische voetafdruk, ze verhogen de biodiversiteit, ze vergroten de lokale economie en ze verminderen de noodzaak tot import en vervuilend transport (container schepen). Low impact betekent dat jouw levensstijl duurzaam is en probleemloos over de generaties heen kan verder gezet worden zonder de Aarde leeg te roven of te beschadigen.

° One Planet Policy
° Lammas, het bekendste ecodorp wat via deze wet tot stand kwam 

Vierhonderd jaar geleden leefden de mensen van hun stukje land, bouwden hun eigen huis en konden zichzelf voorzien in de basisbehoeften. Dit veranderde halverwege de 18e eeuw toen het land werd afgepakt van de mensen door grootgrondbezitters en overheid (de zogenaamde enclosure act in UK). Deze landroof en onteigeningen veroorzaakten grote armoede op het platteland en de mensen verhuisden naar de steden waar ze uiteindelijk in het geld- en banksysteem en in de fabrieken terechtkwamen. Een mens zonder land is volledig afhankelijk van de goodwill van anderen, van de grillige beslissingen van een corrupte overheid en van de grote corporaties. Het teruggeven van het land aan de mensheid is dan ook de eerste stap op weg naar een vrije wereld van overvloed (dit gebeurt nu in Rusland).

° Moederland Partij

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall