19/12/2020

Geodesic Dome


 
 
 Architect, ontwerper, uitvinder, dichter, futurist Buckminster Fuller is vooral bekend vanwege zijn 'heruitvinding' en popularisatie van de geodetische dome (koepel). Hij liet zich daarbij inspireren door de natuur en de 5 platonische lichamen (zoals de dodecaëder en icosaëder) die harmonie uitstralen en waarmee oersterke constructies kunnen worden gemaakt. Het Amerikaanse Instituut van Architecten beschouwt de dome als 'de sterkste, lichtste en meest efficiënte manier die de mens ooit heeft bedacht om een ruimte te omsluiten'.

Pacific Domes (VS) maakt zulke domes in alle afmetingen en geschikt voor alle doeleinden: als permanent woonhuis, serre, evenementen hal, speelhuis,...Ze gedijen goed in alle klimaatzones en kunnen volledig ingericht worden naar keuze en behoefte (met elektriciteit, badkamer, toilet,...). Door hun ergonomische vorm en enorme sterkte weerstaan ze stormen, sneeuw en extreme situaties en ze zijn bovendien mobiel (waardoor in veel landen de bouw- en woonwetten kunnen omzeild worden).

De prijzen beginnen vanaf 5.500 dollar (5 meter diameter). Het lijkt mij een ideale constructie om op het familiedomein te zetten, ofwel als echt woonhuis, ofwel als tijdelijk onderkomen in afwachting van het definitieve huis.

Pacific Domes 
Faircompanies

How to build a Geodome Greenhouse
Domebook (Free Ebook)


Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall