16/12/2020

Dacha's in Rusland

 

Volkstuin nederzetting, Kursk Oblast, Russia

Meer dan de helft van alle Russen hebben een volkstuin en hun aantal groeit ieder jaar. Toen er in 1917 voedseltekorten ontstonden in Rusland, begonnen steeds meer Russen met een eigen moestuin, ofwel in de achtertuin ofwel op een nabijgelegen perceel. De Russische overheid merkte dat de moestuinen hielpen om de tekorten op te lossen en nam de zaak in handen. Braakliggende staatsgronden werden verdeeld in gelijke percelen en toegewezen aan de tuiniers. Elk perceel is 600 m2 en heeft ook een tiny house (Dacha).
 
Deze tuingemeenschappen (van soms wel 1000 volkstuintjes) bevinden zich dicht bij de woonplaats van de tuiniers en zijn te voet of per openbaar vervoer vlot bereikbaar. De overheid verbiedt de commerciële verkoop van de opbrengst waardoor alles lokaal blijft en de bewoners zelf gevoed worden (ruilen en wegschenken kan wel). De tuinen helpen om het dieet van de Russische bevolking gevarieerd, gezond en goedkoop te houden en om Rusland meer autonomie te geven op vlak van voeding. Tot wel 80% van de aardappelen komen bijvoorbeeld uit de lokale volkstuinen. Veel Russen zijn ondertussen permanent gaan wonen in hun Dacha, anderen gebruiken het ook als vakantieplek.
 
Men zou rond de steden een groene gordel kunnen voorzien waar zulke tuingemeenschappen kunnen gestart worden voor wie in de stad woont. Dit zou de voedselvoorziening lokaal, bio en goedkoop kunnen houden voor alle stadsbewoners, ook voor wie geen tuin heeft.
 
Meer satellietfoto's van de Russische volkstuin gemeenschappen via de eerste link.
 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall