02/12/2020

Kurkuma


Lever is 1 letter verschil met leven. Misschien niet toevallig. De lever is een belangrijk orgaan tot ontgifting en zuivering waardoor het leven beter kan stromen. De lever produceert gal die schadelijke stoffen helpt afbreken (en de lever doet nog veel meer). In een sterk vervuilde maatschappij is een goede, dagelijkse ontgifting belangrijk en het ondersteunen van de lever dus essentieel. De westerse fytotherapie kent mariadistel als ideaal leverkruid, in de Ayurveda gebruiken ze onder meer kurkuma.

Het voordeel van kurkuma (als verse wortel of als poeder) is dat je het dagelijks kunt gebruiken in de keuken én dat het een uistekende en breed inzetbare medicinale specerij is. Er zijn ondertussen 1000 wetenschappelijke papers verschenen die kurkuma (curcumine) aanbevelen als geneesmiddel bij kanker. Maar het is ook nuttig bij diabetes, reuma, ontstekingen, astma, aderproblemen, allerlei pijnen, en nog veel meer. Een echt wondermiddel uit de natuur.

Naast gebruik in gerechten, kun je ook kurkuma melk maken of kurkuma thee voor dagelijks gebruik. Of een lekkere curry kruidenmengeling, er zijn vele varianten.
Dit is curry Madras (licht pikant): 8 eetlepels korianderzaad, 6 eetlepels komijnzaad, 1 eetlepel mosterdzaad, 1 eetlepel venkelzaad, 4 eetlepels gemalen kaneel, 6 eetlepels gemalen zwarte peper, 2 eetlepels gemalen witte peper, 1 eetlepel gemalen nootmuskaat, 1 eetlepel gemalen kruidnagels, 2 eetlepels gemalen kardemom, 2 eetlepels kurkuma, 2 eetlepels gemberpoeder, 1 eetlepel chilipeper. Doe alles in een vijzel, wrijf de specerijen fijn en bewaar in een afgesloten pot. 



Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall