Lever is 1 letter verschil met leven. Misschien niet toevallig.
                De lever is een belangrijk orgaan tot ontgifting en zuivering
                waardoor het leven beter kan stromen. De lever produceert gal
                die schadelijke stoffen helpt afbreken (en de lever doet nog
                veel meer). In een sterk vervuilde maatschappij is een goede,
                dagelijkse ontgifting belangrijk en het ondersteunen van de
                lever dus essentieel. De westerse fytotherapie kent mariadistel
                als ideaal leverkruid, in de Ayurveda gebruiken ze onder meer
                kurkuma.
              
            
              Het voordeel van kurkuma (als verse wortel of als poeder) is dat
              je het dagelijks kunt gebruiken in de keuken én dat het een
              uistekende en breed inzetbare medicinale specerij is. Er zijn
              ondertussen 1000 wetenschappelijke papers verschenen die kurkuma
              (curcumine) aanbevelen als geneesmiddel bij kanker. Maar het is
              ook nuttig bij diabetes, reuma, ontstekingen, astma,
              aderproblemen, allerlei pijnen, en nog veel meer. Een echt
              wondermiddel uit de natuur.
            
            
              Naast gebruik in gerechten, kun je ook kurkuma melk maken of
              kurkuma thee voor dagelijks gebruik. Of een lekkere curry
              kruidenmengeling, er zijn vele varianten. 
Dit is curry Madras (licht pikant): 8 eetlepels korianderzaad, 6 eetlepels komijnzaad, 1 eetlepel mosterdzaad, 1 eetlepel venkelzaad, 4 eetlepels gemalen kaneel, 6 eetlepels gemalen zwarte peper, 2 eetlepels gemalen witte peper, 1 eetlepel gemalen nootmuskaat, 1 eetlepel gemalen kruidnagels, 2 eetlepels gemalen kardemom, 2 eetlepels kurkuma, 2 eetlepels gemberpoeder, 1 eetlepel chilipeper. Doe alles in een vijzel, wrijf de specerijen fijn en bewaar in een afgesloten pot.
            
          Dit is curry Madras (licht pikant): 8 eetlepels korianderzaad, 6 eetlepels komijnzaad, 1 eetlepel mosterdzaad, 1 eetlepel venkelzaad, 4 eetlepels gemalen kaneel, 6 eetlepels gemalen zwarte peper, 2 eetlepels gemalen witte peper, 1 eetlepel gemalen nootmuskaat, 1 eetlepel gemalen kruidnagels, 2 eetlepels gemalen kardemom, 2 eetlepels kurkuma, 2 eetlepels gemberpoeder, 1 eetlepel chilipeper. Doe alles in een vijzel, wrijf de specerijen fijn en bewaar in een afgesloten pot.

 
Geen opmerkingen
Een reactie posten