08/12/2020

Zorgcentrum in het bos

 

 
 
Een tiny house als natuurlijk geneeshuisje met aangrenzende kruidentuin en gelegen in een zuurstofrijk bos. Dat klinkt en voelt toch iets beter dan 'een koude kamer in een kil en onpersoonlijk pillen ziekenhuis'. In Noorwegen is er een ziekenhuis die experimenteert met planten en geneeshuisjes in het bos.
De kloosters en abdijen van weleer bezaten allemaal een uitgebreide medicinale kruidentuin. Tot ver in de 19e eeuw hadden veel apothekers ook hun eigen privé kruidentuin. Het beroep van apotheker was toen helemaal anders dan nu. Alle bereidingen werden door de apotheker ter plaatse en op maat van de patiënt gemaakt volgens de richtlijnen en recepten van de arts. Apothekers werkten met ‘drogerijen’, grondstoffen uit de drie rijken der natuur: planten, dieren en mineralen.

Een eigen medicinale kruidentuin op het familiedomein is niet alleen bijzonder mooi (bloemen, kleuren, geuren, bijen, vogels) en nuttig (geneeskracht) maar ook een bron van inkomsten (verkoop of ruil van gedroogde kruiden, theemengelingen, tincturen, essentiële oliën,...). Hier een overzicht van mogelijke planten in de geneestuin.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall