14/12/2020

Natuurlijk ouderschap

 



In deze tijden van knuffelarmoede, afstand houden, verborgen gezichten, smetvrees en wantrouwen gaan we even de tegenovergestelde kant belichten.

Antropologe Jean Liedloff schreef een opmerkelijk boek na haar maandenlang verblijf bij de Yequana stam waar de baby's, kinderen en ouders een hoge graad van geluk, voldoening en harmonie vertonen. Het boek (Op zoek naar het verloren geluk) is ondertussen een klassieker geworden bij mensen die kiezen voor natuurlijk ouderschap. Jean Liedloff ontdekte dat een baby na het verblijf in de baarmoeder (waar alle verzorging en voeding constant aanwezig zijn) een aangeboren verwachting heeft over hoe de omgeving met hem zal omgaan. Deze continuïteit en dit besef van verzorging is tot in het celgeheugen aanwezig op grond van miljoenen jaren evolutie van de menselijke soort. Bvb. in de armen van de moeder liggen, is de logische plaats die aan de verwachtingen van de baby voldoet. Gebeurt dit niet, dan klopt het niet voor hem, dan worden de basisbehoeften niet onderkend en stagneert de natuurlijke ontwikkeling. Na de geboorte geeft het kind voortdurend signalen af over wat het nodig heeft overeenkomstig de eigen behoeften en welke dingen daarbij als vanzelfsprekend en continu ter beschikking dienen te zijn. Dit vraagt van de omgeving de nodige gevoeligheid voor de noden zodat het kind de juiste respons krijgt. Lukt dit niet, dan haalt men de baby uit de natuurlijke stroom van het leven weg en onthoudt men hem bepaalde essentiële ervaringen om gezond te kunnen opgroeien. 
 
Enkele tips:

°°° Blijf na de geboorte zoveel mogelijk in contact met je baby. Als na de geboorte het contact om medische of sociale redenen wordt verbroken, probeer dit dan zo spoedig mogelijk te herstellen. Een sterke band tussen moeder, kind en gezin is de basis van natuurlijk ouderschap (en een garantie voor gezonde en evenwichtige volwassenen).

°°° Geef altijd gehoor aan de signalen van je kind. Laat je kind nooit alleen als het huilt maar koester het, ook als je het verdriet niet kunt wegnemen. Een baby huilt nooit zomaar, er is altijd een echte reden, hun verdriet of angst is oprecht. Liefde en fysiek contact brengen verlichting. A baby's cry is precisely as serious as it sounds. (Jean Liedloff)
 
°°° Geef zolang mogelijk borstvoeding want die is veel gezonder en voedzamer dan flesvoeding. Het is een ideaal troostmiddel en kan op verzoek van het kind gegeven worden. 
 
°°° Gebruik geen kinderwagen maar draag je kind zoveel mogelijk bij je. Het gebruik van een draagdoek is ideaal, zo blijven moeder of vader vrij en ongehinderd om hun ding te doen. Baby’s die meer dan vier uur per dag gedragen worden, huilen veel minder dan baby’s die niet of nauwelijks gedragen worden. Door veelvuldige aanraking en fysiek contact ontwikkelt het kind een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Bovendien verdwijnt het isolement waar jonge ouders soms in terecht komen omdat baby’s op tijd naar bed of op tijd gevoed moeten worden, want het kind is altijd bij de ouders en leert (bewust en onbewust) heel veel door de bewegingen en bezigheden der ouders mee te beleven. Naast de draagdoek kunnen ook massages en dagelijkse baden voor het fysieke contact zorgen.
 
°°° Slaap samen met je kind of zet een co-slaper tegen je bed aan. Slaaptraining wordt ten stelligste afgeraden.
 
°°° Geef ruimte aan de ontwikkeling van empathie door positief in te grijpen en geen agressie te gebruiken. Door geen agressie te gebruiken bij ongewenst gedrag maar juist op een positieve manier te corrigeren, ontwikkelt het kind empathie. Respect voor het kind tonen, helpt om zijn waardigheid te behouden waardoor het zich later ook beter zal kunnen inleven in anderen.
 
°°° Vermijd scheiding of vaak voorkomende en langdurige separatie.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall