12/12/2020

Thuisonderwijs

 


In ๐—ฉ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป geldt geen schoolplicht, wel leerplicht van 5 tot 18 jaar. De kinderen dienen dus te leren en dat kan op verschillende manieren. Het kan op school, ofwel op een erkende openbare school ofwel op een erkende privรฉ school. Deze scholen worden gesubsidieerd door de staat.
 
Maar het kan ook huisonderwijs zijn. Hier zijn 2 mogelijkheden: individueel huisonderwijs of collectief huisonderwijs. In het laatste geval wordt het onderwijs door een groepje ouders samen georganiseerd. Huisonderwijs ontvangt geen directe subsidies.
 
Er zijn wel voorwaarden en ook 2 verplichte examens verbonden aan huisonderwijs. Bovendien komt er een onderwijsinspectie langs. Inhoudelijk moet het huisonderwijs gericht zijn op:
 
→ ontplooiing van de persoonlijkheid, talenten en geestelijke en lichamelijke vermogens van het kind
→ bijbrengen van eerbied voor de rechten van de mens en de fundamentele vrijheid
→ bijbrengen van eerbied voor de culturele waarden van het kind zelf en van anderen
voorbereiding van het kind op een actief leven als volwassene.
 
๐—ช๐—ฒ๐—ฏ๐˜€๐—ถ๐˜๐—ฒ๐˜€ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ฉ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป: 
 

--- --- --- --- --- ---
--- --- --- --- --- ---

In ๐—ก๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ฑ is het veel moeilijker. Thuisonderwijs wordt niet voorzien in de wet en de overheid voert een ontmoedigingsbeleid. Men verwacht dat elk kind (vanaf 5 jaar) ingeschreven wordt in een school. Niettemin kan men bezwaar aantekenen en een vrijstelling voor schoolinschrijving aanvragen. Maar in juni 2020 werd de wet aangepast waardoor het verkrijgen van een vrijstelling nog veel lastiger is geworden en er ook strikte voorwaarden zijn.

De meest gebruikte motivatie om een vrijstelling te vragen is wegens de levensbeschouwelijke richting en achtergrond van het gezin (zoals godsdienstige overwegingen). Wegens de strikte voorwaarden worden ouders die thuisonderwijs willen geven min of meer in de illegaliteit gedwongen.

๐—ช๐—ฒ๐—ฏ๐˜€๐—ถ๐˜๐—ฒ๐˜€ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ก๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ฑ:
 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall