23/12/2020

Zevensjaarsperioden

 



In de antroposofische visie over de Mens wordt de levenscyclus ingedeeld in 12 zevenjarige periodes.
De fase tussen 0 en 7 jaar is een intense periode waarin heel wat gebeurt (de geboorte, de eerste indrukken, veel impulsen, snelle groei, leren kruipen, leren lopen, leren praten, vaste voeding verteren, kinderziekten doorlopen, sociale contacten, eerste schooltijd, vriendjes maken, enzovoort). In deze fase is GOEDHEID erg belangrijk. De peuters en kleuters dienen te ervaren dat de wereld fundamenteel goed is. Goedheid betekent warmte, geborgenheid, liefde, goeie voeding, streling, knuffels, massage, zachte zang en verhaaltjes, een veilige plek om te slapen. Het is van belang je kind te steunen in zijn authenticiteit en eigenheid. Een veilige bedding kun je waarborgen door het stellen van duidelijke grenzen.

De tweede fase tussen 7 en 14 jaar is de ontwikkeling van de individualiteit. In deze fase is SCHOONHEID belangrijk. Het kind verlaat de warme en gezellige sprookjeswereld uit de eerste fase en leert een ik-gevoel te ontwikkelen. Zelfexpressie is nu van groot belang. Kijken wat het kind nodig heeft en wat het zelf wil, want kinderen weten heel goed wat er voor hen werkt en niet werkt. Het is belangrijk om hierin mee te gaan zoveel als maar kan. De expressie van schoonheid is bij ieder kind anders. Het kan via toneel, dans, muziek,...of ook via sport, boeken lezen en paardrijden. Expressie draagt bij aan het vormen van het Zelf en van het ego. Om jezelf te begrijpen, moet je je kunnen uiten. Als dat in harmonie kan en mag gebeuren dan bloeit de wereld open en ervaren het kind (en de ouders) schoonheid.

De derde fase tussen 14 en 21 jaar is die van WAARHEID. De jonge Mens gaat in deze fase op zoek naar zijn eigen waarheid. ‘In welke wereld ben ik terecht gekomen, wat vindt mijn omgeving van de wereld, en wat vind ik er zelf van?’ De jongvolwassene zal proefondervindelijk alles uitproberen. Het is een periode van experimenteren. Onbewust gaat de jongere zijn emotionele en mentale vermogens eigen maken en uitdiepen. Er zijn veel tegenstrijdigheden tegelijk aanwezig in deze fase en soms is het allemaal niet meer te volgen voor de ouders en de buitenwereld. Vaak worden jongeren dan bekritiseerd. Maar ooit doorliepen we zelf allemaal deze fase en vonden we het belangrijk om onze eigen waarheid te (kunnen en mogen) ontdekken. Door als ouder begripvol te zijn, helpen we hen bij hun zoektocht en versterken we de onderlinge band. Bedenk ook dat we als ouder steeds meer onze verantwoordelijkheid verliezen in deze fase omdat de jongvolwassene leert om zelf verantwoordelijk te zijn. Ze maken zich klaar om het nest te verlaten. Wat nu kan helpen bij hun zoektocht naar zichzelf zijn vrienden, literatuur, muziek, musea, natuur, reizen en films.
 
Lees veel meer over Bewust Ouderschap en Educatie
° Bewust Ouderschap
° 2000 Kusjes per Dag

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall