12/12/2020

Bill Mollison Abundance


 
 
Natuur = Overvloed.
Het Universum = Overvloed.
Schaarste bestaat niet, het is een kunstmatig ontworpen en in stand gehouden leugen.

Bill Mollison, de vader van de moderne permacultuur, spreekt over 3 fases van overvloed.

Eerste jaar: een overvloed aan soorten.

Plant en zaai vele verschillende soorten op het familiedomein en kijk wat het goed doet en het beste groeit. Op een 1 hectare permacultuurtuin gaan we tientallen soorten uitproberen en dan selecteren welke het goed doen met elkaar, afhankelijk van klimaatzone, grondsoort, lokatie, enz.
Met de gulle hulp van vrienden, of via aankoop, of via de ruil- en schenk websites on line willen we minimaal 300 planten hebben (die 240 soorten en 70 variëteiten vertegenwoordigen). De opbrengst zal nog bescheiden zijn gezien veel bomen en struiken pas later in volle productie komen (vanaf jaar 3).

Tweede jaar: een overvloed aan teelt en plantmateriaal.

Sommige planten en zaden zullen niet overleven. Maar de planten die het wel goed doen, kun je gebruiken om te vermeerderen via stekken en zaad verzamelen (dus gratis nieuw plantmateriaal). Observeer goed wat er gebeurt in de tuin en op welke plaats bepaalde planten spontaan opkomen, welke planten snel en goed groeien. Selecteer de sterke en gezonde planten en elimineer de zwakke en zieke exemplaren.

Derde jaar en verder: een overvloed aan opbrengst.
 
De (vaste) planten worden groter en beginnen steeds meer oogst te geven. Volgens Stefan uit de video heb je na 5 jaar voldoende planten om jouw gezin jaar in jaar uit te voeden (qua groenten en fruit) en nog overschot om te verkopen.


Tip: begin nu met een zaadbank aan te leggen door de zaden van het fruit en de groenten die je koopt, te drogen en te sparen voor komende lente en zomer. Ook kun je nu nog altijd stekjes nemen van bessenstruiken en ze laten overwinteren in potten met teelaarde.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall