05/12/2020

Vrije school

 

De Covid crisis veroorzaakt een schokgolf in de klassieke schoolsystemen die de komende jaren nog duidelijker zichtbaar zal worden. En dan spreken we niet over het on line onderwijs waarbij de leerlingen niet fysiek op school zijn en verplicht worden de lessen in hun kamer en voor het computerscherm te leren.


Nee, het gaat om een groeiende groep ouders die hun kinderen en pubers niet langer naar school willen sturen vanwege de maatregelen (maskerplicht soms vanaf 6 jaar, afstand houden, alcoholgel, enz) én de komende vaccinatieplicht. Maar wat zijn de alternatieven? Voorlopig niet zo veel, en het is precies daar dat een (noodgedwongen) verandering zal plaatsvinden. Alles staat nog in de kinderschoenen maar dit zijn enkele tendensen die we nu al kunnen opmerken. Er zullen er nog meer komen vanaf 2021.


° Een belangrijke toename van individueel thuisonderwijs (mogelijks ook omdat de ouders aangespoord worden tot telewerk van thuis uit).
° Gedeelde educatie: verschillende ouders gaan zich organiseren en bieden om beurt een schooldag aan in hun huis voor een groepje kinderen.
° Bestaande alternatieve en/of privé scholen die de maatregelen niet of minder streng verplichten.
° Het opstarten van een eigen mini-schooltje.
 
Inspiratie:
° The Free School ontstond in 1969 in New York. Hun aanpak doet denken aan het Sudbury model waar de kinderen en studenten elke dag zelf beslissen wat ze willen leren en doen.
° Tekos school (geïnspireerd op de Anastasia boeken): Video 1 & Video 2 

Er komt een nieuwe Facebook groep voor mensen/ouders die op zoek zijn naar oplossingen en alternatieven indien ze besluiten om hun kinderen uit het klassieke schoolsysteem te halen vanwege de maatregelen? Er bestaan natuurlijk al FB pagina's over thuisonderwijs, maar niet iedereen wil en kan zoiets aanbieden. Deze nieuwe groep zou dan andere manieren en methoden ontwikkelen en vormgeven om educatie (samen) aan te bieden en elkaar als ouder te steunen. We staan op een kruispunt waar heel veel dingen zullen veranderen, de co-creatie van een nieuwe wereld is bezig.

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall