25/01/2021

Cannabis



Cannabis. Zonder twijfel de meest nuttige plant op Aarde en een waar geschenk van de natuur. Een kleine selectie kennis en weetjes.
Er zijn drie Cannabis hoofdvariëteiten (sativa, indica en ruderalis) en verschillende benamingen naargelang het gebruik. Marihuana (of wiet en hasj) zijn de vrouwelijke bloemhoofden van de Cannabisplant die veel THC bevatten en daardoor psychoactief inwerken op het bewustzijn van de gebruiker. In veel landen is marihuana (voorlopig) nog illegaal. Hennep is de naam voor de andere delen van de Cannabis plant (stengel, vezels, bladeren, zaad,...) die tal van nuttige toepassingen kennen en in principe overal legaal zijn.

Omdat zowel de illegale als de legale delen van dezelfde plant komen, is er makkelijk aanleiding tot verwarring. Een aantal landen hebben dan ook een lijst met henneprassen opgesteld (die weinig tot geen THC bevatten) en toegelaten zijn voor industriële toepassingen. Want er zijn ondertussen meer dan 5000 soorten en variëteiten Cannabis op de markt, sommige zijn veredeld tot een sterke marihuana soort (met veel THC), andere tot uitstekende vezelhennep.

If nature is illegal, freedom doesn't exist.

Hennep wordt al langer dan 10.000 jaar geteeld (China, Egypte, Rusland, India,...) vooral als bron van vezels en voedsel. In de 17de eeuw werd hennep zelfs zo nuttig bevonden (in Virginia) dat het strafbaar was om het NIET te telen. De plant is trouwens heel makkelijk te kweken, vraagt geen bemesting noch bestrijdingsmiddelen, groeit supersnel, verrijkt de grond waar het groeit, levert hoge opbrengsten, is spotgoedkoop en de duurzame hennepvezels laten zich makkelijk verwerken tot tal van producten.  Enkele (industriële) mogelijkheden zijn kledij, papier, touw, brandstof, bouwmateriaal en plastics. Amerikaanse presidenten zoals G. Washington en T. Jefferson moedigden de teelt van hennep overal aan en begin 19de eeuw was het de ideale 'cashcrop' of nuttig opbrengstgewas.

Maar deze opmars werd drastisch gestopt door de concurrerende industrieën die hun winsten en opbrengsten niet wilden verliezen (katoenplantages en vooral de petroleum lobbygroepen). In 1937 werd de marihuana tax act van kracht en Cannabis werd niet alleen verboden maar ook via de media verdacht gemaakt en gelinkt aan geweld en bezetenheid. In wereldoorlog 2 (na de aanval op Pearl Harbor) werd dit verbod tijdelijk opgeheven en de Amerikaanse boeren zelfs gesubsidieerd om (opnieuw) hennep te telen om de oorlogsindustrie draaiende te houden. Na de oorlog werd Cannabis terug illegaal (van hypocrisie gesproken).

Hemp will be the future of all mankind, or there won't be a future.

Hennep is het enige volledig natuurlijke en biologisch afbreekbare materiaal waarmee bijna alles kan worden gemaakt. Auto's, huizen, bio-brandstof, plastics, vernis, kledij, textiel, canvas, tapijten, isolatiemateriaal, touwen, papier, cosmetica, voedsel, veevoeder, natuurlijke medicijnen,...noem maar op. Hennep kent ondertussen meer dan 60.000 toepassingen! Ongelofelijk.

Er hoeven nooit nog bomen te worden gekapt om papier te maken. Er hoeft nooit nog (chemisch) plastic in het milieu en de oceanen terecht te komen. Er hoeven geen oorlogen om olie en gas te worden gevoerd, en geen vervuilende dieselauto's rond te rijden. Alle auto's kunnen op hennep biodiesel rijden die veel minder schadelijke uitlaatgassen produceren.

Na de kernramp in Tjernobyl werd (met succes) hennep aangeplant om de radioactieve vervuiling en zware metalen uit de grond en de lucht te halen. In Fukushima wordt het niet gebruikt wegens de strenge Japanse wetten rond Cannabis. De industriële en technologische toepassingen zijn dus vrijwel onbeperkt, maar ook op medisch vlak en als voedselbron is Cannabis een ware zegen voor de mensheid.

De olie uit het zaad is een lekkere superfood en bevat mineralen (ijzer, magnesium, calcium, kalium, zink, koper, fosfor, jodium), vitaminen (E, C, B1, B2, B3, B6), aminozuren, omega 3 en 6 vetzuren in de juiste verhouding (linolzuur, alfalinoleenzuur en het zeldzame gammalinoleenzuur). Hennepolie bevat ook alle 20 essentiële eiwitbouwstenen en maar liefst 22% proteïnen. Daarnaast bevat het verschillende fyto-cannabinoïden of sterke planteigen antioxidanten. Ook de bladeren kunnen gegeten worden in salades en smoothies of uitgeperst in sappen.

De medicinale eigenschappen zijn nog lang niet allemaal ontdekt. Tot 1937 was het een legaal en wijdverspreid geneesmiddel in de VS vooral gebruikt bij allerlei zenuwaandoeningen. Momenteel is het aan wereldwijde opmars bezig ook al omdat steeds meer landen medicinale Cannabis toestaan en legaliseren. België hinkt zoals steeds achterop en de vrije verkoop van medicinale (THC) Cannabis wordt niet toegestaan. De vele Belgische patiënten die baat hebben bij het middel zijn aangewezen op de Nederlandse markt of op eigen teelt en eigen bereiding. Er zijn reeds meer dan 60 fyto-chemische stoffen in Cannabis ontdekt die medische toepassingen hebben (nog honderden stoffen dienen onderzocht te worden).

Enkele ziektebeelden die kunnen behandeld worden: multiple sclerose, kanker (tumor bestrijding, minder chemo bijwerkingen zoals misselijkheid), gebrek aan eetlust, glaucoom, depressie, epilepsie, autisme, diabetes, migraine, astma , jeuk, sclerodoma, allerlei pijnen, dystonie, krampen, reuma, huidproblemen, dementie,...de lijst gaat maar door. Cannabis wordt ook wel een 'alles-genezer' genoemd.

Hier vind je een handleiding om zelf de heilzame Cannabis olie te maken (die in staat is kankerpatiënten op enkele maanden tijd te genezen)...zonder bijwerkingen, chemo en bestraling.

“Why is marijuana against the law? It grows naturally upon our planet.
Doesn’t the idea of making nature against the law seem to you a bit . . . unnatural?”

(Bill Hicks)

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall