02/01/2021

Canadese Natuurschool


Er zijn geen schoolboeken, geen gebouwen en de kinderen kunnen elke dag in bomen klimmen. Of het nu regent of waait, ongeacht het seizoen, de 80 studenten (van kleuters tot pubers) zijn altijd buiten in de natuur. De kinderen klagen niet over de regen. "Gewoon regenkledij aandoen", zeggen ze. Zelfs na drie weken buiten in de regen en kou? "Oh, daar houden we niet van", geven sommige kinderen toe. Zouden ze dan liever een klaslokaal hebben? "Zeker niet!"
Een schooldag begint met het installeren van de openlucht klas met dekzeilen en iedereen helpt mee, want 'het versterkt de gemeenschapsvorming'. Er is ook geen schoolbel, de gemeenschap verzamelt zich elke ochtend (en na de pauzes) op het geluid van de trommel. Dan wordt ook het programma van de dag besproken.

Alle kinderen en alle leeftijden zijn gemengd en helpen elkaar en iedereen krijgt de ruimte om in zijn of haar eigen tempo te evolueren. "We zijn als een gezin, en we zijn zo dichtbij dat de kleintjes niet bang zijn, en dat we hen kunnen helpen", zegt Cassie, een van de grotere kinderen.

"De ouderen zorgen natuurlijk voor de kleintjes. Er is veel minder pestgedrag wanneer kinderen op anderen letten. Dat is het belangrijkste aspect voor mij" aldus moeder Sarah Blair. Sarah heeft drie kinderen. Haar oudste probeerde ook een conventionele school, maar is nu blij dat hij terug kan keren naar de natuurschool.

Sommige elementen doen denken aan traditionele scholen zoals schoolborden en (waterbestendige) notebooks, maar de manier waarop kennis wordt overgedragen is wel verschillend en net omgekeerd. "We beginnen namelijk met kennis en ideeën en van daaruit zoeken we naar geletterdheid en rekenvaardigheid", aldus lerares Michelle.

Wiskunde, schrijven en de natuur- en menswetenschappen zijn van nature geïntegreerd in alle activiteiten. "De kinderen leren met hun hele lichaam, geest, hart en ziel" zegt leraar Ola Cholewa. Leren door te spelen, dat is de sleutel. De kleintjes genieten ervan om hun 'stenenwinkel' te beheren. Dit initiatief verheugde Christophe Moreno, een accountant wiens twee dochters naar de natuurschool gaan.
"Zo leren de kleintjes niet alleen de basis van wiskunde, maar ook de handel, de uitwisseling, de waarde van dingen", zegt deze vader wiens zorgen over het leren van wiskunde in een paar maanden zijn verdwenen.

De natuur maakt deel uit van de gemeenschap. "We leren om een stap terug te zetten zodat de natuur ons dingen kan leren. De natuur is onze hoofdleraar" volgens leraar Dave Godfrey. Hier krijgen kinderen zelfzekerheid en vertrouwen in zichzelf. "Ik had niet verwacht dat ze zo vaak zo autonoom zouden zijn" geeft adjunct directeur Randy Bates toe.

Larissa, een van de leerlingen uit groep 7, heeft een overduidelijke liefde voor de natuur. "Wanneer je naar een boom kijkt, is dat niet alleen maar een boom. Het is een levend wezen dat je elke dag ontmoet. Het is dus belangrijk om hem te waarderen" aldus Larissa. De studenten bedanken degenen die hen hebben toegestaan om een bepaalde plek te gebruiken door de invasieve planten te verwijderen. De school verandert elke drie maanden van locatie om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

"Ik wilde echt dat mijn zoon naar deze school ging omdat ik wil dat hij iemand wordt die in contact staat met de natuur en die goede beslissingen kan nemen", zegt Marnie Wu, de moeder van Donovan die speciaal emigreerde uit Texas om haar zoon naar deze school te kunnen sturen.
Er is een wachtlijst van 200 kinderen.


° Natuurschool van Maple Ridge (reportage)
° Environmental School Project
° Found in the Forest (Full Movie) 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall