11/01/2021

De 3 Geboorten

 


Rudolf Steiner beschrijft de innerlijke ontwikkeling van het kind als '3 geboorten'. (In totaal zijn er trouwens 12 levensfasen tijdens het leven van een mens, dit zijn de eerste 3).

De eerste 7 jaar (tot aan de tandenwisseling) is de fysieke geboorte en staat in het teken van groei en opvoeding van het (kinder)lichaam. Het is de periode van de wil (de wil om te leven en te leren) en het kind leert door nabootsing en is erg empathisch. De ideale omgeving en inspiratiebron voor het kind tijdens deze fase is de NATUUR. De belangrijkste boodschap om het kind mee te geven is: 'De wereld is GOED'. Goedheid betekent warmte, geborgenheid, voeding, streling, zachte zang en verhaaltjes, een veilige plek om te slapen. Rond het 7de jaar is het etherisch lichaam (levenslichaam) volgroeid en losgekomen van het etherlichaam van de moeder.

De tweede fase (tussen 7 en 14 jaar) is de fase van het gevoel en het kind leeft vaak in een eigen (sprookjes)wereld. Het zoekt stabiliteit in de wereld en verlangt een liefdevolle autoriteit als begeleider.
De belangrijkste inspiratiebron is/zijn de OPVOEDER(S). De individualiteit en het ego worden gevormd. Zelfexpressie is van groot belang, het is de fase van schoonheid. Het is als ouder goed om te kijken wat het kind nodig heeft én vooral wat het zelf wil. Kinderen weten namelijk zelf heel goed wat voor hen werkt. En om jezelf te begrijpen, moet je je eerst kunnen uiten. De belangrijkste boodschap voor het kind is nu: 'De wereld is MOOI'. Rond het 14de jaar wordt het astraallichaam geboren en indien het etherlichaam goed en evenwichtig opgevoed werd, zal het astraallichaam niet te chaotisch zijn.

De derde fase (tussen 14 en 21 jaar) is de periode van het denken en de beweging is nu van binnen naar de buitenwereld toe. De jongvolwassene zoekt een held of idool om na te volgen. De belangrijkste inspiratiebron is de omringende CULTUUR. De omgeving wordt veroverd en aangepast aan de eigen belevingen en emoties. De mens gaat nu op zoek naar zijn eigen waarheid en zal proefondervindelijk alles uitproberen en veel experimenteren. Het is een tijd van veel tegenstrijdigheden, van zoeken en onzekerheid. De belangrijkste boodschap is nu: 'De wereld is WAAR'. Rond het 21de levensjaar is de mens (de mind/body avatar) in principe klaar om het 'Ik' (of Zelf) volledig te ontvangen en bewust de wereld tegemoet te treden.

Wat vertel je de kinderen van nu over de wereld rondom hen en over de intense gebeurtenissen die dagelijks de media halen? Hoe leg je hen uit dat de wereld ook GOED, MOOI en WAAR is wanneer angst, virussen, onverdraagzaamheid, geweld en oorlog overal rondspoken, dieren gemarteld worden en bossen gekapt? Wat antwoord je wanneer jouw kinderen vragen waarom vluchtende ouders en onschuldige kleuters op zoek naar wat geluk en zekerheid overal weggejaagd en opgejaagd worden? Wat zeg je hen als ze vragen waarom iedereen een masker op heeft, contact vermijdt en niet langer knuffelt of liefde toont? Voelen zij zich nog welkom op moeder Aarde? Vertrouwen ze nog op hun eigen lichaam en haar zelfgenezend vermogen? 


Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Anastha Aurora
Maira Gall